Codzienne zabiegi pielęgnacyjne i kosmetyczne są powszechne. Każdy z nas, często nie zdając sobie z tego sprawy, stosuje do codziennej pielęgnacji olejki do ciała. Znajdują się one w żelach do mycia ciała, szamponach, różnego typu mydłach. Ponadto olejki do ciała są składnikiem produktów do makijażu, kremów do twarzy czy balsamów nawilżających. Olejki do ciała najczęściej powstają z ekstrakcji owoców i nasion różnych krzewów, drzew czy roślin. Jednym z najcenniejszych olejków spożywczych, pielęgnacyjnych i kosmetycznych jest olejek arganowy. Olejek arganowy, zwany płynnym złotem Maroka, ma postać złotobrązowego płynu. Charakteryzuje się intensywnym orzechowym smakiem i zapachem. Pochodzi z owoców jednej z najdroższych roślin świata – arganii żelaznej. Argania żelazna jest drzewem, którego długość życia wynosi od 150 do 200 lat. Osiąga do 15 metrów wysokości oraz do 14 metrów rozłożystości korony. Młode gałązki tego drzewa są kolczaste, a kwiaty malutkie. Owoce arganii żelaznej, nazwane jajowatą jagodą, posiadają złotozieloną skórkę, a nasiono znajdujące się wewnątrz owocu mają bardzo twardą łupinę. Drzewo arganii żelaznej występuje jedynie na terenie Maroka i tam też jest uprawiane. Olejek arganowy wytwarzany był jedynie na terenach, na których występowało drzewo arganii, produkcją tego unikatowego produktu kosmetycznego od zawsze zajmowały się kobiety. Tradycyjny proces produkcji polega na wysuszeniu owoców, z których wyłuskiwany jest twardy orzech, a następnie rozbijanie go za pomocą kamieni. Uzyskaną w ten sposób miazgę orzechową rozciera się w żarnach, dodając niewielką ilość wody. Na przygotowanie, metodą tradycyjną, jednego litra olejku potrzebne było około 12 godzin intensywnej pracy. W ten sposób przygotowany olejek arganowy był niestety nie trwały. Przez zawartość wody jego okres przydatności wynosił od dwóch do trzech miesięcy. Po odkryciu fantastycznych właściwości tego produktu rynek kosmetyczny wręcz oszalał na jego punkcie. Rosnące zapotrzebowanie na płynne złoto Maroka spowodowało wprowadzenie nowoczesnych metod produkcji i ekstrakcji z owocu. Taki sposób ekstrakcji dał olej o wręcz identycznych właściwościach, jak wersja pozyskiwana w sposób tradycyjny. Orzechy zaczęto tłoczyć na zimno w mechanicznych prasach, bez dodatku wody. Dzięki tej metodzie oraz braku wody w produkcie, stał się on trwalszy, a jego okres przydatności wydłużył się do aż trzech miesięcy.

Dowiedz się więcej o olejku na: http://www.le-petit-marseillais.pl

Żele z olejkiem arganowym

Właściwości, zarówno kosmetyczne, jak i zdrowotne, olejku arganowego są fenomenalne. Zawiera on ogromną ilość witaminy E, ponadto ponad 100 substancji czynnych, kwasy omega 6 oraz 9. Dodatkowo dużą koncentracje kwasów tłuszczowych, naturalne związki izoflawonów, a także tokoferole, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Olejek arganowy ma właściwości antyseptyczne, ochronne, a także wygładzające i ujędrniające. Jest do doskonały produkt do ochrony nawilżenia naskórka, równocześnie go wygładzając i ujędrniając całą skórę. Ponadto regeneruje podrażniony naskórek, łagodzi objawy opalania, trądziku młodzieńczego, różnego typu alergii. Duża zawartość witaminy E zawartej w olejku sprzyja ochronie przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się, ma właściwości odmładzające. Jest to także, idealny środek do masażu poprawiając elastyczność skóry. Działa również na stawy i mięśnie łagodząc ich ból. Olejek arganowy to znakomity wybór dla osób, które chcą wzmocnić swoje włosy i paznokcie. Prócz kosmetycznych właściwości olejek arganowy używany jest w kuchni. Wzbogaca smak potraw, stosowany jest, jako dodatek do miodu stanowiąc tym samym przysmak Berberów – pastę miodowo-arganową. Zaleca się go także, jako dodatek do sałatek i potraw gotowanych.